Ilona Lo Giudice

Zoals haar achternaam doet vermoeden heeft Ilona Italiaanse roots. Wat je echter nog niet weet is wat dat met haar beroep te maken heeft!

Ilona, met welk inzicht sta je elke dag op?

Blij zijn met de kleine dingen. Cliché he? Dat vond ik vroeger ook, tot ik mama werd. Mijn kinderen zijn mijn alles. Je wilt voor hen een goed voorbeeld zijn, ervoor zorgen dat zij gelukkig zijn en hen helpen een weg te vinden.

Waar haal je op werkvlak je voldoening uit?

Ik begeleid elke dag cliënten in hun zoektocht naar een oplossing. Hun tevredenheid op het einde van de rit geeft mij veel voldoening en daar doe je het tenslotte voor!

Wat zijn jouw specialiteiten binnen het ondernemingsrecht?

Mijn loopbaan binnen de advocatuur is van start gegaan in 2006. De eerste dossiers die ik toen als advocaat-stagiaire op mijn bureau kreeg kaderden onmiddellijk binnen het beslagrecht. Een erg boeiende materie waarin ik zeer veel uitdaging vond, vrij snel vertrouwd geraakte met het pleitwerk voor de rechtbank, en tegelijkertijd ook direct geconfronteerd werd met de harde realiteit van het executierecht, en dit in schril contrast met de theorie van op de schoolbanken. De speeltijd was voorbij.

Onder het toeziend oog van 'patron' Tom Arts was het zekerheden- en executierecht uiteindelijk de hoofdmoot van mijn stageperiode en behoorde deze materie tot mijn specialisatie.

Na mijn stage ben ik ook geboeid geraakt door het insolventierecht in de ruime zin van het woord (ondernemingen in moeilijkheden, faillissementsrecht, procedure gerechtelijk reorganisatie, …). In 2013 volgde ik onder meer de postuniversitaire opleiding tot curator-vereffenaar.

Vandaag ben ik zeer actief betrokken in de afwikkeling van faillissementsdossiers, adviseer ik ondernemingen in moeilijkheden op diverse vlakken, begeleid ik ondernemers in de opstart en afwikkeling van een procedure tot gerechtelijke reorganisatie, en verzorg ik ook incassodossiers en de bijhorende gerechtelijke uitvoeringen.

Welk beroep zou je uitoefenen als je geen advocaat was?

Dat is niet moeilijk te beantwoorden, gelet op mijn familienaam: rechter. (N.v.d.r. ‘giudice’ betekent rechter in het Italiaans)

CV

Ilona Lo Giudice (°1982, Genk) studeerde rechten aan de universiteiten van Namen (2002) en Leuven (2005). Vervolgens volgde zij de master na master-opleiding "notariaat" (2006).

Sedert oktober 2006 maakt zij deel uit van ons team.

Ilona voltooide de postuniversitaire opleiding tot curator-vereffenaar en wordt sedert september 2020 door de rechtbank ook aangesteld als curator, voorlopig bewindvoerder en vereffenaar.

Sedert 2020 is Ilona ook lid van de redactieraad van het Limburgs Rechtsleven (sectie ondernemingsrecht miv. het insolventierecht).

Talen 

Nederlands, Frans, Engels

Vakgebieden

Handels- en ondernemingsrecht en contracten
Ondernemingen in moeilijkheden en insolventie
Zekerheidsrechten en financieel recht

 Publicaties

G. RENIERS en I. LO GIUDICE, “De rechtbank gaat in verzet”, noot onder arrest Hof van Beroep Antwerpen, 11 april 2019, Limburgs Rechtsleven 2019, 3, p. 238

I. LO GIUDICE, “Kwijtschelding versus verschoonbaarheid”, noot onder arrest Hof van Beroep Antwerpen, 31 oktober 2019, Limburgs Rechtsleven 2020, 2, p. 119

I. LO GIUDICE, “Fresh start : to be continued”, noot onder arrest Hof van Beroep Antwerpen, 21 januari 2021, Limburgs Rechtsleven 2021, 2, p. 116 ev.

I. LO GIUDICE, “Vervaltermijn inzake kwijtschelding is komen te vervallen. Wetgever terug aan zet na arrest Grondwettelijk Hof”, noot onder arrest Grondwettelijk Hof, 22 april 2021, Limburgs Rechtsleven 2021, 3, p. 201 ev.

T. ARTS en I. LO GIUDICE, in X, Focus op beslag, Wolters Kluwer, 2023

Seminaries

G. RENIERS en I. LO GIUDICE, “Ondernemingen in Moeilijkheden”, 2013, KVABB

G. RENIERS en I. LO GIUDICE, “Het Belgische Insolventierecht”, 2019, Nederlandse curatorenvereniging sector Maastricht