PAQT Advocaten analyseert de fiscale behandeling van aanwervingspremies in het tijdschrift Fiscale Actualiteit


 

Onze fiscale advocaten Tim Vandeweyer en Leanne Barthels schreven een artikel in het tijdschrift Fiscale Actualiteit over de fiscale behandeling van aanwervingspremies.

 

 

Bedrijven met openstaande vacatures kunnen hun netwerk aanspreken om de juiste profielen te bereiken. Als incentive om hun netwerk aan te moedigen om geschikte kandidaten door te sturen, kunnen bedrijven er voor kiezen om een aanwervingspolicy met “aanwervingspremies” op te zetten: iemand (bv. een werknemer of een derde) die een geschikte kandidaat doorverwijst, ontvangt een geldelijke premie van het bedrijf.

Het blijkt dat aanwervingspremies niet automatisch belastbaar zijn als ‘hoog belaste’ beroepsinkomsten (progressieve belastingtarieven tot 50% + sociale bijdragen), maar onder voorwaarden ook diverse inkomsten kunnen uitmaken die ‘slechts’ belastbaar zijn aan een vlak tarief van 33%.

Een aanwervingspremie kan dus onder voorwaarden een divers inkomen - en geen beroepsinkomen – uitmaken. Hiertoe is o.a. vereist dat niet enkel het eigen personeel van het bedrijf maar ook derden aanspraak kunnen maken op een premie. Dat ook een derde aanspraak kan maken op een premie, betekent namelijk dat de toekenning van de premie niet afhankelijk is van een tewerkstelling bij het betrokken bedrijf. Een werknemer die een aanwervingspremie ontvangt van zijn bedrijf, had de aanwervingspremie ook kunnen ontvangen indien hij niet tewerkgesteld was bij het betrokken bedrijf. Er is in deze situatie dus geen noodzakelijke band met de beroepswerkzaamheid, en de premie is dus niet noodzakelijk een beroepsinkomen

Het is wel van belang dat het bedrijf de nodige inspanningen levert om voldoende publiciteit te geven aan de aanwervingspolicy. De mogelijkheid tot het verkrijgen van aanwervingspremies moet ook effectief bekend zijn bij derden (bv. via een social media campagne) en niet enkel bij de eigen werknemers.

Indien je er als werkgever aan denkt om een aanwervingspolicy op poten te zetten, denk dan zeker ook aan de fiscale optimalisaties die mogelijk zijn.

Het is steeds mogelijk om een ‘ruling’ (fiscaal akkoord) aan te vragen over een aanwervingspolicy, om volledig ingedekt te zijn tegen de fiscus.

U kan het artikel o.a. raadplegen via monKEY : Premie voor aanbrengen nieuwe collega is niet noodzakelijk beroepsinkomen


Datum: 8 februari 2021. Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Meer info over deze fiscale maatregelen? Ons team fiscaliteit staat voor u klaar.


David Engelbos - vennootFiscaal recht en familiale vermogensplanning Bouwrecht en vastgoed Vennootschapsrecht, contracten, M&A

David Engelbos - vennoot

Fiscaal recht en familiale vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed
Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Tim Vandeweyer - advocaatFiscaal recht en (familiale) vermogensplanning

Tim Vandeweyer - advocaat

Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning

Astrid Swennen - advocaatFiscaal recht en (familiale) vermogensplanning Bouwrecht en vastgoed

Astrid Swennen - advocaat

Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed