Innovatieaftrek – een Q&A voor innovatieve bedrijven


 

1 - Wat is de innovatieaftrek?

De innovatieaftrek is een fiscale aftrek in de vennootschapsbelasting: de innovatieaftrek vermindert de belastbare basis (1) van de vennootschap/belastingplichtige.

Deze fiscale aftrek is overdraagbaar naar de toekomst: indien de fiscale aftrek niet (volledig) opgebruikt kan worden in het huidige boekjaar wegens onvoldoende belastbare basis, dan kan de (resterende) aftrek toegepast worden op de belastbare basis van komende jaren.

2 - Wat is het gevolg van de innovatieaftrek?

De innovatieaftrek vermindert de belastbare basis van de vennootschap en resulteert dus in een vermindering van de effectief te betalen vennootschapsbelasting.

3 - Wie komt in aanmerking voor de innovatieaftrek?

Belgische vennootschappen (en Belgische vaste inrichtingen van buitenlandse vennootschappen) met een ‘innovatieve activiteit’ komen in aanmerking voor de innovatieaftrek. De vennootschap moet een onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit hebben uitgevoerd / uitvoeren die heeft geleid tot één van de volgende intellectuele eigendomsrechten:

  • Octrooien of aanvullende beschermingscertificaten;
  • Kwekersrechten;
  • Rechten met betrekking tot weesgeneesmiddelen;
  • Rechten verleend door de staat met betrekking tot data-of marktexclusiviteit; of,
  • Auteursrechtelijk beschermde computerprogramma’s.
  • 4 - Wat is het bedrag van de innovatieaftrek?

    De berekening van het concrete bedrag van de innovatieaftrek is zeer complex en afhankelijk van (i) de onderzoeks- en ontwikkelingskosten met betrekking tot het creëren van het intellectuele eigendomsrecht en (ii) de omzet gegenereerd door het intellectuele eigendomsrecht. Het wordt aanbevolen om een ‘tracking en tracing’-systeem in de boekhouding van de vennootschap in te voeren ten einde de relevante onderzoeks- en ontwikkelingskosten en -inkomsten te koppelen aan het specifieke intellectuele eigendomsrecht.

    Het bedrag van de innovatieaftrek hangt bovendien af van de wijze waarop de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit werd uitgevoerd: (i) de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit uitgevoerd door de vennootschap zelf (lees: eigen ontwikkeling), (ii) de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit uitgevoerd door verbonden partijen (lees: intra-groep uitbesteding), en/of (iii) de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteit uitgevoerd door derden (lees: uitbesteding aan derden).

    Of een (deel van) het intellectueel eigendomsrecht is verkregen van een derde / verbonden partij, heeft eveneens invloed op het bedrag van de innovatieaftrek.

    Berekening innovatieaftrek: zie Q&A nr. 6

    5 - De toepassing van de innovatieaftrek in de praktijk: rechtszekerheid

    Omdat de berekening van de innovatieaftrek zeer complex is en aanleiding kan geven tot discussies met fiscale controleurs, wordt bij voorkeur een ‘fiscale ruling’ aangevraagd.

    Een fiscale ruling is een formeel akkoord met de fiscale administratie (de ‘Dienst Voorafgaande Beslissingen’ te Brussel) over een specifieke fiscale aangelegenheid, bv. de innovatieaftrek. Indien een fiscale ruling wordt verkregen, kan een fiscale controleur de elementen die in de fiscale ruling zijn opgenomen in het kader van een fiscaal onderzoek niet meer betwisten.

    Met andere woorden, een fiscale ruling biedt rechtszekerheid. Een fiscale ruling moet worden aangevraagd via een specifieke procedure.

    6 - Hoe wordt de innovatieaftrek berekend?

    Beknopt overzicht van de berekeningswijze:


    Datum: 3.05.2021. Deze nieuwsbrief en de bijhorende documenten zijn louter informatief en dienen niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


    [1] Versta: het bedrag waarop het tarief van de vennootschapsbelasting wordt toegepast.

    Wenst u naar aanleiding van deze Q&A fiscale gunstmaatregelen toe te passen en/of heeft u bijkomende vragen? Ons teams fiscaal recht staat u graag bij. Neem vrijblijvend contact op om kennis te maken.


    David Engelbos - vennoot

    Fiscaal recht en familiale vermogensplanning
    Bouwrecht en vastgoed
    Vennootschapsrecht, contracten, M&A

    Tim Vandeweyer - vennoot

    Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning

    Astrid Swennen - advocaat

    Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning
    Bouwrecht en vastgoed