Sociale verkiezingen en COVID-19


 

De wet tot regeling van de opschorting van de sociale verkiezingen werd gisteren, 13 mei gepubliceerd in Belgisch Staatsblad

* * *

Dat de sociale verkiezingen niet kunnen doorgaan tussen 11.05 en 24.05.2020, was al duidelijk. Op 23.04.2020 werd de nieuwe wet gestemd in het Belgisch Parlement en vandaag werd de wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:


 
 

1. Sociale verkiezingskalender in 2 gedeeld op X+36

De procedure van sociale verkiezingen wordt stopgezet op dag X+36. Dit is in het verkiezingsproces de eerste dag waarop de onderneming de verkiezingsperiode kan stopzetten bij gebrek aan kandidaten. De sociale verkiezingskalender wordt dus in twee gedeeld:

  • de periode vóór X+36: deze verloopt volgens de ‘oude’ verkiezingskalender

  • de periode vanaf X+36: deze verloopt volgens de ‘nieuwe’ verkiezingskalender

SCHEMA PAQT_Tekengebied 1.jpg

         

Dit betekent onder meer dat:

  • verkiezingsverrichtingen tot en met dag X+35 volgens de oude kalender definitief zijn.

  • alle stappen van de procedurekalender vanaf dag X+36 volgens de oude verkiezingskalender (zoals aanplakking kandidatenlijst, samenstelling stembureaus, controle van de kieslijsten, enz.) nietig zijn.

  • de ingediende kandidatenlijsten behouden blijven. Het uitstel vormt dus geen herkansing voor de verkiesbaarheidsvoorwaarden. Aan deze voorwaarden ((1) tussen 18 jaar en 65 jaar zijn; (2) 6 maanden ononderbroken anciënniteit of 9 maanden onderbroken anciënniteit in het afgelopen jaar; en (3) geen leidinggevend personeel, preventieadviseur of vertrouwenspersoon zijn) moet voldaan zijn op de datum van verkiezingen (dag Y) volgens de oude kalender.      

Wenst u als werkgever beroep in te stellen tegen de ingediende kandidatenlijsten? Dan moet u nog even geduld uitoefenen.  

Vanaf X+52 of X+61 volgens de nieuwe verkiezingskalender kan u in actie schieten.

Gebruik de periode van opschorting om de ingediende kandidatenlijsten te bestuderen en te beslissen of u in beroep gaat.  

Ons team arbeidsrecht kan u daarin bijstaan. Zie over betwistingen over sociale verkiezingen bij de arbeidsrechtbank onze eerdere FAQTS. Zodra de data van de sociale verkiezingen bekend zijn, ondergaat die FAQTS een grondig update.

  • verkiezingsverrichtingen na X-35 volgens de oude kalender, zonder gevolg blijven (zoals de aanplakking van ingediende kandidatenlijsten).      

2. De nieuwe verkiezingskalender is nog niet bekend  

Op welke datum de procedure terug wordt hervat, is nog niet bekend. De nieuwe wet bepaalt geen data, ook niet voor de uitgestelde sociale verkiezingen.   Dit moet nog bepaald worden door een Koninklijk Besluit. Het is zelfs niet uitgesloten dat de sociale verkiezingen worden uitgesteld naar 2021 indien nodig.

Ondanks het uitstel van de verkiezingsprocedure blijven de ingediende kandidatenlijsten behouden. Het uitstel vormt dus geen herkansing voor de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

3. Beslissing tot stopzetting nu al mogelijk  

Indien u op X+35 geen kandidatenlijst heeft ontvangen, kan u nu wel nog beslissen om de verkiezingsprocedure stop te zetten. U gebruikt hiervoor het modelformulier voorzien bij wet: https://werk.belgie.be/nl/themas/sociaal-overleg/sociale-verkiezingen-2020/modelformulieren.  

Een eventueel beroep tegen de volledige stopzetting kan nog na de hervatting van de procedure volgens de nieuwe kalender.

4. Bestaande ondernemingsraden en comités blijven functioneren

De bestaande overlegorganen blijven functioneren tot de datum van de installatievergadering van de nieuw verkozen overlegorganen volgens de nieuwe verkiezingskalender.

Uiteraard blijft iedereen ook zijn/haar mandaat in deze organen behouden met de daaraan verbonden ontslagbescherming.

5. Blijven ook genieten van de ontslagbescherming in de periode tussen de oude en de nieuwe verkiezingskalender:  

  • de werknemersvertegenwoordigers van de huidige ondernemingsraden en comités;

  • de kandidaten bij deze sociale verkiezingen;

  • de kandidaten bij de sociale verkiezingen van 2016.

6. Occulte periode tussen X-30 en X+35 definitief voorbij

Vanaf de kandidaatstelling is een werknemer beschermd tegen ontslag. Pas op het ogenblik dat de kandidatenlijsten ingediend zijn (X+35), weet een werkgever wie zich kandidaat heeft gesteld. In een periode van 65 dagen tussen X-30 (d.i. 30 dagen voor de officiële procedure van de sociale verkiezingen aanvat) en X+35 kunnen werknemers zich kandidaat stellen zonder dat de werkgever dit weet. Dit heet de occulte periode. In deze periode is elk ontslag riskant.  

Aangezien de datum waarop de kandidatenlijsten ingediend moeten zijn reeds voorbij is (X+35), kent elke werkgever op dit ogenblik de kandidaten en is de occulte periode beëindigd.

7. Opgelet met ontslagen vanaf dag X volgens de nieuwe kalender

Stel, een kandidaat kan toch niet deelnemen aan de sociale verkiezingen. Dit is bv. het geval bij overlijden, vrijwillige uitdiensttreding, ontslagneming uit de vakbond, intrekking van de kandidatuur enz. In dat geval moet een vervanger worden voorgedragen. Dat kan tussen X+36 en X+76. Dit houdt eigenlijk een verlenging in van de occulte periode.  

De nieuwe wet voorziet dat deze vervanger pas beschermd is tegen ontslag vanaf dag X volgens de nieuwe kalender. Aangezien de nieuwe kalender eigenlijk pas aanvat op X+36, is het de fictieve dag X. Vinden de sociale verkiezingen plaats tussen 16.11 en 29.11.2020 (wat nog niet vaststaat), dan moet u bijzonder goed opletten met een ontslag vanaf de periode tussen 18.08.2020 en 31.08.2020. De kans bestaat ook hier dat een personeelslid wordt ontslagen die bescherming geniet zonder dat de werkgever dit weet.


 

Heeft u als ondernemer vragen over de sociale verkiezingen, bent u niet akkoord met de kandidatenlijsten of met de uitkomst van de sociale verkiezingen of worden uw beslissingen betwist? Ons team arbeidsrecht staat u graag bij. Neem vrijblijvend contact op om kennis te maken.    


Tom Arts - vennootarbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht)

Tom Arts - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht)

Sabrina Fiorelli - vennootarbeids- en sociale zekerheidsrecht

Sabrina Fiorelli - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht

Stijn Theunis - advocaatarbeids- en sociale zekerheidsrecht

Stijn Theunis - advocaat

arbeids- en sociale zekerheidsrecht

Lore Claes - advocaatarbeids- en sociale zekerheidsrecht

Lore Claes - advocaat

arbeids- en sociale zekerheidsrecht

 

Volg ons op LinkedIn om onmiddellijk bericht te krijgen over de update van onze FAQTS over Sociale Verkiezingen 2020 bij de bekendmaking van de nieuwe verkiezingsdatum.

Bron: De wet tot regeling van de opschorting van de procedure sociale verkiezingen van het jaar 2020 ingevolge de coronavirus COVID-19-pandemie, BS 13 mei 2020, nr. 2020/202186.

Datum: 14/05/2020. Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.