Van AI tijdens online shoppen tot autorijden op suikerbiet – een dubbelinterview over innoverend ondernemen


 
 
SSP_290_2 kopiëren.jpg
 

Sinds de komst van Jos De Wachter, advocaat én ingenieur, in september 2019 bij PAQT Advocaten  is de wereld veranderd. Begrippen als “social distancing, privacy, track apps, telework, …” maken deel uit van ons dagelijks leven. Ondernemingen dienen zich hieraan in razendsnel tempo aan te passen.

Hoe garandeer ik juridisch de beveiliging van mijn systemen en gegevens, hoe zet ik mijn webshop zonder risico’s op, hoe kan ik veilig digitaal ondertekenen, hoe bescherm ik mijn harde werk en mijn bedrijfseigen intellectuele eigendom, hoe sluit ik waterdichte ICT-contracten, hoe verzeker ik privacy by design bij mijn nieuwe app enz.,

Het nieuwe normaal doet de behoefte voor ondernemers op antwoorden op juridische IP-, ICT- en privacy-vragen snel groeien. Begin 2020 kwam Charlotte Peeters,  Master-na-Master in de intellectuele rechten en ICT-recht, de ploeg al versterken.

Hoog tijd dus voor een dubbelinterview met teamgenoten Jos en Charlotte:


Thuiskomen in Limburg

Jos, hoe heb je dit eerste jaar bij PAQT advocaten ervaren?

Jos: Het is al een zeer bewogen en boeiend jaar geweest. Uiteraard door de gebeurtenissen van de laatste maanden die plots het hele land in de digitale wereld hebben gestort, maar de sector was sowieso reeds in volle ontwikkeling.

Jouw komst naar PAQT Advocaten betekende meteen een verandering van jouw natuurlijke habitat naar Limburg.  Welk beeld heb je na een jaar van de Limburgse ondernemer?

Jos: Heel gek, want ik ben geen Limburger, maar het voelde als thuiskomen. Het bedrijfsleven is overal redelijk gelijk met een hands-on mentaliteit, maar de mensen achter het bedrijf zijn toch echt warm en gastvrij hier in Limburg. Wellicht is dat gevoel ook toe te rekenen aan de Limburgse roots van mijn echtgenote.

Wat is de gekste/boeiendste vraag die je al kreeg van een ondernemer?

Jos: We hadden onlangs een zeer boeiende brainstorm met een cliënt rond hernieuwbare energie.  Als je dat dan nadien in de media ziet opduiken als de weg vooruit, voel je meteen dat ons werk ook maatschappelijk relevant is. En uiteraard kijk ik uit naar de wagen gemaakt uit suikerbiet waarover een Limburgse ondernemer me vertelde tijdens een netwerkevent. Mijn collega heeft haar testrit al aangevraagd.

Intellectuele eigendom is van cruciaal belang om het innovatiepotentieel en de creativiteit van start-ups en scale-ups om te zetten in marktwaarde en concurrentievermogen.

Charlotte, Vanwaar jouw interesse in intellectuele rechten en ICT-recht?

Charlotte: Wellicht besef je het niet altijd, maar iedereen komt dagelijks in aanraking met zaken waar een intellectuele bescherming van belang is. Denk bijvoorbeeld aan een film, muziek, je favoriete boek, je favoriete handtas, je gsm, medicijnen, software op je laptop,… Dat heeft mij altijd al geboeid. Ik wist dan ook al vroeg in mijn studies dat dit de richting was die ik uit wilde gaan.

Hoe kwam PAQT in jouw vizier?

Charlotte: Ik zocht naar een werkplek waar er een leuke (werk)sfeer is, waar de klant centraal staat en waar ik veel kon bijleren. Bij PAQT klopte het hele plaatje gewoon. Bovendien is de sector innovatief ondernemen relatief jong, waardoor ik mee kan helpen bij het uitbouwen van deze sector en mijn bijdrage kan leveren aan het team.  Dat is natuurlijk heel interessant en uitdagend.

Wat denk je te kunnen leren van een ervaren advocaat als Jos?

Charlotte: Jos heeft, naast zijn juridische kennis, een zeer uitgebreide kennis van IT en technologie. Dat dankt hij aan zijn achtergrond als ingenieur. Daardoor bekijkt hij juridische vraagstukken vaak vanuit een andere invalshoek dan ik tijdens mijn opleiding gewoon ben geweest. Dit is zeer leerrijk voor mij en het zet mij meteen aan om “out-of-the-box” te denken. Daarbij komt ook dat zijn passie en enthousiasme voor het vak zeer aanstekelijk zijn.

Welke meerwaarde denk je dat een advocaat kan hebben in jouw materie voor de ondernemer?

Charlotte: Daar waar er innovatie is, zijn er intellectuele rechten.

Intellectuele eigendom is van cruciaal belang om het innovatiepotentieel en de creativiteit van start-ups en scale-ups om te zetten in marktwaarde en concurrentievermogen.

De intellectuele rechten van een onderneming moeten daarom op een correcte manier worden beschermd. Wij begrijpen het belang van de bescherming van deze intellectuele rechten en kunnen proactief pragmatisch adviseren en bijstand bieden in alle procedures omtrent intellectueel eigendom.

Een technisch – creatief duo

Hoe vullen jullie elkaar aan?

Charlotte: Jos heeft al vele jaren ervaring opgedaan in ICT en technologie (IT-contracten, outsourcing, IT-geschillen, Clouddiensten, domeinnamen,...) en kan vanuit zijn achtergrond zonder moeite meepraten over technische aspecten. Samen met mijn bijzondere interesse in de creatieve kant van het ondernemen en de intellectuele rechten (auteursrecht, merkenrecht, modellenrecht, …), vormen we een mooi duo. 

Jos:  Ik vind het fijn dat in de technologie sector, die traditioneel als een mannenwereld werd bekeken, Charlotte dat stereotype beeld mee kan helpen veranderen. Ze heeft ook een verleden in de zorgsector waardoor ze exact aanvoelt welke vragen ze moet stellen aan ondernemers om de achterliggende kwaaltjes te onthullen. Ik kijk er naar uit om haar verder te coachen en als team de sector uit te bouwen.

Welke uitdagingen zie je nog voor de innoverende ondernemer?

Jos: Er staat ons nog een grote evolutie te wachten met de doorbraak van rekenkracht, IoT (slimme apparaten) en AI (Artificiële intelligentie). Over dat laatste volg ik nu een online cursus aan MIT en de bredere inzichten zullen zeker van pas komen. De digitale transformatie is niet te stoppen.

Charlotte: Technologie neemt steeds een grotere rol bij innovatie en ondernemen. Online shoppen wordt belangrijker, contracten worden elektronisch opgesteld, artificiële intelligentie (AI) gaat steeds een grotere rol spelen,… . Dit alles maakt ondernemen zeer interessant, maar het is ook een grote uitdaging. Er gaan nieuwe vragen naar boven komen waar we eerder niet mee geconfronteerd werden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy? Wie is er aansprakelijk bij AI? Enz.

Welke vraag /welk project zou je graag voorgeschoteld krijgen?

Jos: We zetten momenteel hard in op informatieveiligheid waar we de eerste vruchten van plukken. Als dat loopt dan kijk ik uit naar een echt AI project.

Charlotte: Het lijkt mij interessant om projecten i.v.m. biotechnologie of kwekersrecht voorgeschoteld te krijgen.