Moratorium op faillissementen beëindigd.
Het tweede tijdelijk wettelijk moratorium op faillissementen is stopgezet op 31 januari 2021.
Vanaf nu kunnen bedrijven terug failliet verklaard worden. Beide moratoria (van het voorjaar enerzijds, en van het najaar anderzijds) hebben in ieder geval invloed gehad op de cijfers : in 2020 werden 7.203 ondernemingen failliet verklaard, terwijl in 2019 de teller nog op 10.598 faillissementen staat (cijfers Statbel), en dit ongeacht alle problemen die de Covid-19-crisis in 2020 met zich meebracht.
De niet-verlenging van het moratorium heeft velen verrast, omdat meerdere bedrijven zich vandaag onverminderd geconfronteerd zien met een volledige sluiting ingevolge de gezondheidscrisis. Samen met de opheffing van het moratorium (en ter gedeeltelijke compensatie ervan) is door het beleid gevraagd aan de fiscus en de RSZ (ook wel de ‘ongeduldige schuldeisers’ genoemd) om coulant te zijn. Aan deze overheidsinstanties is onder meer gevraagd om (minstens tot 31 maart 2021) ondernemingen – gezond vóór de crisis – niet te dagvaarden in faillissement.
Tegelijkertijd wil men bijkomende aandacht vragen voor de kansen die een gerechtelijke reorganisatie (de vroegere WCO) biedt. Deze procedure is erop gericht ondernemingen in moeilijkheden een tweede kans te geven. Actueel ligt er een wetsvoorstel op tafel waarbij ondernemingen in moeilijkheden snel en vlotter toegang moeten kunnen krijgen tot deze procedure via een ‘voorbereidend akkoord’.
Het idee van het voorbereidend akkoord is om een wettelijk kader te bieden waarbinnen ‘in stilte en in vertrouwen’ de onderneming in moeilijkheden een akkoord kan onderhandelen met de schuldeisers, onder leiding van een gerechtsmandataris, en dit zonder de (negatieve) publiciteit (opname in het Belgisch Staatsblad zoals nu het geval is). Bedoeling is het ‘voorbereidend akkoord’ met de schuldeisers nadien vrij snel bevestigd te zien in de reeds gekende procedure van gerechtelijke reorganisatie.
Of dit wetsvoorstel ook effectief wet wordt is nog even afwachten. Wellicht zal dit er alleszins niet komen vóór eind maart 2021. In ieder geval volgen wij dit uiteraard voor u op de voet op.
Wenst u in de tussentijd toch meer te weten over deze aangekondigde nieuwe procedure, of over de procedure van gerechtelijke reorganisatie in het algemeen, aarzel dan zeker niet ons te contacteren.
17-02-2021 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Doordat de maatregelen die de overheid neemt, elkaar in een snel tempo opvolgen, is het mogelijk dat de informatie in deze nieuwsbrief intussen achterhaald is. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.