PENSION FAQTS - De minimumrendementsgarantie van de groepsverzekering die de werkgever moet garanderen, wordt niet noodzakelijk gedekt door de verzekeraar


 

Heeft u een groepsverzekering voor personeel? Zegt de minimumrendementsgarantie u iets? Als werkgever garandeert u dit aan uw personeel. Maar dekt uw verzekeringsproduct dit wel voldoende?

U leest het hieronder in onze Pension FAQTs.


1 - De huidige groepsverzekeringen brachten een rendement op van 1,75%

De meeste groepsverzekeringen brachten in 2021 een rendement van 1,75% op.[1] Het gros van de groepsverzekeraars stelt dat zij dit rendement ook voor de jaren 2022 en 2023 zullen waarborgen.

Dit percentage van 1,75% is dus het rendement dat de verzekeraars bieden aan de werkgever.[2]

Dit is hetzelfde percentage als de minimumrendementsgarantie die een werkgever aan de werknemer moet garanderen.

De twee percentages zijn toevallig gelijk.  

Kan een werkgever dan op beide oren slapen, of zitten er toch nog addertjes onder het gras?

2 - Rendementsgarantie van de werkgever ≠ rendementsgarantie van de verzekeraar 

De wet aanvullende pensioenen (of ook WAP) verplicht de inrichter van een aanvullende pensioentoezegging om een minimum rendement van 1,75% te garanderen op bepaalde premies die betaald worden in de groepsverzekering (onder andere werkgeverspremies of -bijdragen). Dit is de zogenaamde ‘WAP-rendementsgarantie’.

In vele gevallen is de werkgever de inrichter van de pensioentoezegging. De werkgever moet dan dit rendement garanderen aan de werknemers aan wie de groepsverzekering is toegekend.

De verzekeraar zelf hoeft dit rendement dus niet te garanderen aan de werknemers.

Het rendement dat een groepsverzekeraar bv. in een TAK 21-verzekering biedt, wordt afzonderlijk contractueel geregeld in het contract (lees: in de algemene en bijzondere voorwaarden) tussen de werkgever en de verzekeraar.

schematische voorstelling

3 -  Hoeveel bedraagt de WAP-rendementsgarantie?  

Tot en met 2016 bedroeg de WAP-rendementsgarantie 3,25% voor de werkgeverspremies in de groepsverzekering en 3,75% voor de werknemerspremies.

Vanaf 2016 tot op datum van vandaag geldt voor beide premies een rendementsverplichting van 1,75%.[3]

De minimumrendementsgarantie is enkel van toepassing op een pensioentoezegging van het type vaste bijdragen (“Defined Contribution” of ook wel vaak “DC” genoemd).

Een werkgever die een pensioentoezegging van het type vaste prestaties (“Defined Benefit” of “DB”) is dus niet gebonden aan deze verplichting.


4 -  Goed nieuws want 2 x 1,75% ?

Het rendement van de verzekeraar en de WAP-rendementsgarantie zijn nu toevallig gelijk.

Dit lijkt goed nieuws voor een werkgever. De garantie die de verzekeraar biedt, dekt immers de garantie die de werkgever moet bieden aan zijn personeel.

Helaas gaat deze stelling gaat niet altijd op.

Voor pensioenkapitalen opgebouwd in de periode tot en met 2016, is het huidig rendement van 1,75% dat de verzekeraar waarborgt immers niet altijd voldoende om de toen geldende WAP-rendementsgarantie te dekken.


5 - Wat bij onderfinanciering?

Wanneer het pensioenplan op een gegeven moment onvoldoende gefinancierd is, is de werkgever gehouden om dit tekort bij te passen.

Deze verplichting ontstaat wel pas op wettelijk omschreven tijdstippen, waaronder pensionering en beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Wanneer er sprake is van een zgn. WAP-tekort moet u als werkgever een bijstorting in het pensioenplan uitvoeren.


6 - Hoe weet ik of er in mijn pensioenplan een WAP-tekort bestaat en hoe los ik dat op?

Indien u wilt weten of er een WAP-tekort is in het pensioenplan van uw werknemers, neemt u best contact op met de verzekeraar. In sommige gevallen zal de verzekeraar u hier zelf over informeren.

Is er een tekort, dan kan u er als werkgever voor opteren om een vrijwillige bijstorting te doen, ook al bent u op daar pas later toe verplicht. Die bijpassing is fiscaal aftrekbaar.

Wanneer er een tekort is, kan het nuttig zijn om (proactief) over te schakelen naar een TAK-23 verzekering in plaats van een TAK-21 verzekering.

Bij een TAK-23 verzekering wordt er door de verzekeraar geen rendement gewaarborgd, maar hangt het rendement af van beleggingsopbrengsten van de onderliggende beleggingsfondsen. Op langere termijn zou dit product dus mogelijks een hogere opbrengst genereren. Op die manier wordt het WAP-tekort aangezuiverd.


[1] De Tijd, 27 februari 2022

[2] Vaak wordt dit rendement behaald door de som te maken van de beleggingsopbrengsten en de winstdeling.

[3] Er bestaat een uitzondering voor werknemer die geen vijf jaar aangesloten waren. Kort samengevat moeten deze bijdrage de index volgen.


27/10/2022. Deze nieuwsbrief is louter informatief en kan niet beschouwd worden als een sluitend juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Voor concrete vragen over deze FAQTS kan u terecht bij ons team arbeidsrecht.

Dit kan onder meer per mail of door middel van een videogesprek dat u hier kan aanvragen.


Tom Arts - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht), zekerheidsrechten en financieel recht, ondernemingen in moeilijkheden en insolventierecht

Sabrina Fiorelli - vennoot

Arbeids- en socialezekerheidsrecht, privacy en GDPR in de arbeidsrelatie

Stijn Theunis - advocaat

Arbeids- en socialezekerheidsrecht