Hoe op juiste wijze zelf een gekwalificeerde elektronische handtekening plaatsen die geldig blijft?
Redelijk wat mensen gebruiken de Belgische eID om in te loggen bij de overheid. Dan maakt u gebruik van de certificaten die op de chip van de eID kaart staan. Op deze chip staan twee certificaten: één met het label Authentication en één met het label Signature.
Bij het plaatsen van een elektronische handtekening is het van belang dat u het juiste certificaat (Signature) selecteert. Dit certificaat op de Belgische eID is een gekwalificeerd certificaat. Het laat u toe om een gekwalificeerde handtekening te plaatsen. Over de waarde ervan leest u onze eerdere blog.
Wat betekent elektronisch handtekenen?
Een gekwalificeerde elektronische handtekening heeft hetzelfde rechtsgevolg als een handgeschreven handtekening.
Het plaatsen van een elektronische handtekening is een concept waarbij je een digitaal bestand in een enveloppe steekt en bevestigt met een private sleutel dat de inhoud van die enveloppe door jou persoonlijk is aanvaard en goedgekeurd. In een papieren wereld teken je onderaan een document “voor akkoord, … [jouw naam]”. Je kan ook alle pagina’s paraferen om jouw akkoord met de inhoud te bevestigen, en te vermijden dat dit nog veranderd wordt. In de digitale concept volstaat een handtekening om de gehele inhoud onveranderlijk vast te leggen en te aanvaarden.
Heb je echter een document waar gevraagd wordt om op meerdere plaatsen te tekenen, dan kan je op iedere plaats een aparte digitale handtekening plaatsen om aan te geven dat je met iedere vraag akkoord ging.
Hoe plaats je zelf een elektronische handtekening zonder externe dienstverlener?
Indien meerdere partijen in een bepaalde volgorde documenten moeten tekenen, is het aan te raden om met een professionele dienstverlener te werken. Deze biedt de documenten aan iedere partij aan in de gepaste volgorde.
Wil je zelf een document ondertekenen, dan kan dat ook. Zorg dat jouw document volledig is. Je kan er nadien niets meer aan wijzigen, want dan vervalt de waarde van jouw handtekening. Maak van het document een pdf (Word > opslaan als > PDF, kies bij de opties “PDF/A” formaat). De meeste mensen hebben een Adobe Acrobat Reader. Heb je andere software, lees dan de handleiding. In Adobe ga je naar Gereedschappen en je kiest Certificaten. Selecteer “Digitaal ondertekenen”, trek met de cursor een vak waar je de handtekening wil plaatsen. Op dat ogenblik moet je eID in de kaartlezer zitten. Ben je de laatste in de rij om te tekenen kies dan voor document vergrendelen, zo niet laat je het open. Na het ingeven van de pin is het ondertekend en sla je het op.
OPGELET: zonder goede tijdstempel wordt je handtekening op een bepaald moment niets meer waard!
Het concept van de digitale handtekening werkt omdat je een veilig certificaat gebruikt dat geldig is. Daarom hebben certificaten een levensduur, die gelijkloopt met de levensduur van je eID. Vervalt jouw eID, dan zullen de handtekeningen die gemaakt zijn zonder tijdstempel op dat moment ook vervallen. Niemand kan immers weten of je een certificaat tijdens of na de geldigheidsperiode hebt gebruikt. Standaard staat je Adobe software ingesteld om de klok van je pc te gebruiken om een tijdstempel toe te voegen, maar de waarde daarvan is zeer relatief. Wil je een externe tijdstempel die meer waarde biedt, dan stel je de software in om naar een vertrouwde tijdstempelserver te gaan.
In Adobe Reader ga je naar Bewerken > Voorkeuren > Handtekeningen > Tijdstempel > Tijdstempelservers en je voegt bijvoorbeeld de Belgische dienst http://tsa.belgium.be/connect toe. Let op: iedere tijdstempelserver komt met voorwaarden en sommigen zijn betalend. Ook hier heb je weer een gekwalificeerde en niet-gekwalificeerde dienstverleners. Test of je instellingen werken.
Zoek je extra info: contacteer ons dan gerust.