FAQ Vaccinatieverlof


 

1 - Mijn werknemer wordt voor vaccinatie opgeroepen tijdens de werkuren. Hoe wordt de afwezigheid geregeld?

De werknemer heeft het recht om van het werk afwezig te zijn met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19.

2 - Moet ik mijn werknemer loon betalen tijdens de afwezigheid?

Ja, net zoals voor het gewone klein verlet, voorziet de wet in het behoud van loon tijdens de afwezigheid.

3 - Geldt de afwezigheid voor de volledige dag?

Neen. De wet voorziet dat het vaccinatieverlof geldt gedurende ‘de tijd die nodig is’. Dit is zowel de tijd die nodig is om zich te verplaatsen van en naar het vaccinatiecentrum, als de tijd die de werknemer daar spendeert.

4 - Ben ik verplicht afwezigheid toe te staan?

Het vaccinatieverlof is ‘een recht van de werknemer’. Er is bijgevolg geen akkoord nodig van de werkgever om het recht uit te oefenen. Het vaccinatieverlof mag uiteraard enkel maar gebruikt om zich te laten vaccineren.

5 - Moet ik mijn werknemer op zijn/haar woord geloven?

Om aan te tonen dat de werknemer het vaccinatieverlof wel degelijk opneemt om zich te laten vaccineren, mag de werkgever een passend bewijs vragen. Dat passend bewijs is de bevestiging van de afspraak om gevaccineerd te worden, en dus niet de uitnodiging op zich.

Gelet op het principe van ‘minimale gegevensverwerking’ zal de uitnodiging zelf enkel voorgelegd moeten worden wanneer op de bevestiging van de afspraak niet vermeld is wanneer de werknemer aanwezig moet zijn op het vaccinatiecentrum.

De werkgever mag de informatie die zo wordt verkregen enkel gebruiken met (a.) de organisatie van het werk en (b.) het verzorgen van een correcte loonadministratie.

De werkgever mag geen kopie mag nemen van de voorgelegde afspraakbevestiging. De gegevens die erop staan mogen ook niet worden overschrijven. Enkel het tijdstip van de afspraak mag genoteerd worden. Het vaccinatieverlof als zodanig mag niet geregistreerd worden. Evenmin mag de werkgever overgaan tot registratie van de gezondheidsproblemen van de werknemer. De afwezigheid mag énkel genoteerd worden als ‘klein verlet’ volgens de gebruikelijke code, zonder verdere precisering van de reden. Er kan dus geen afzonderlijke code worden voorzien voor het vaccinatieverlof.

6 - Wat als ik mijn werknemer niet kan missen op het voorziene tijdstip van zijn/haar vaccinatie ?

De uitnodigingsbrieven voorzien de mogelijkheid om een andere afspraak te maken.

In onze opinie moet gestreefd worden naar een evenwicht tussen de continuïteit van de onderneming en de verplichting om de afwezigheid toe te staan. Wanneer de vraag redelijk is, zou je als werkgever aan je werknemer kunnen vragen om gebruik te maken van die mogelijkheid om een andere afspraak te maken. Volgens ons kan de werknemer dit dan niet weigeren (uiteraard moet er dan wel een echte noodzaak bestaan voor de continuïteit van de bedrijfsvoering).

Weet wel dat het verlof niet voor een tweede maal kan geweigerd worden voor het uitgestelde tijdstip van de vaccinatie, ook niet als ook dat tijdstip jou als werkgever niet goed uitkomt.

7 - Moet mijn werknemer mij onmiddellijk verwittigen wanneer hij een uitnodiging krijgt?

Om gerechtigd te zijn op het loon moet de werknemer de werkgever vooraf verwittigen en zo spoedig mogelijk vanaf het tijdstip of tijdsslot van de vaccinatie die voor hem/haar bekend is.

8 - Wat als mijn werknemer zich ziek voelt na de vaccinatie?

Wordt een werknemer onwel in het vaccinatiecentrum en heeft hij/zij daar kort even tijd nodig heeft om te recupereren, dan valt dit onder het vaccinatieverlof. Vertrekt de werknemer nadien naar huis omdat hij/zij zich nog steeds onwel voelt, dan gelden de gewone regels van afwezigheid bij ziekte. De wettekst geeft geen ‘extra’ vaccinatieverlof voor de werknemer die zich na het prikje niet lekker voelt en daardoor niet terug aan de slag kan.

9 - Heeft de werknemer ook recht op vaccinatieverlof wanneer het tijdstip van de vaccinatie buiten de werkuren is voorzien?

Neen. Wanneer het deels overlapt, is ook alleen maar loon verschuldigd voor de uren van afwezigheid op het werk.

10 - Wat als de werknemer zich niet laat vaccineren?

Dan heeft de werknemer eenvoudigweg geen recht op vaccinatieverlof.

11 - Kan mijn werknemer vaccinatieverlof inroepen bij tijdelijke werkloosheid?

Een werknemer kan geen klein verlet nemen in een periode van tijdelijke werkloosheid. Dat geldt ook voor vaccinatieverlof. De vaccinatie is namelijk niet de reden voor zijn afwezigheid van het werk.

12 - Hoe lang geldt de regeling van het vaccinatieverlof

De regeling geldt sinds 9 april 2021 en eindigt op 31 december 2021. Het kan eenmalig worden verlengd tot 30 juni 2022.

13 - Mijn werknemer heeft zich opgegeven als vrijwilliger in een vaccinatiecentrum? Moet ik zijn/haar aanwezigheid hiervoor zomaar toestaan?

Er zijn geen bijzondere regels voorzien voor personen die zich als vrijwilliger hebben opgegeven. De gewone regels van afwezigheid zijn dus geldig. Ze zullen eventueel verlof moeten inzetten volgens de geldende regels in het bedrijf. Verlof wordt in principe steeds in onderling overleg bepaald. Zomaar onbetaald verlof inzetten, kan niet zonder toestemming van de werkgever.

14 - Kan ik mijn werknemer verplichten om zich te laten vaccineren?

Hierover is er al veel gezegd en geschreven. Iemand fysiek dwingen om zich te vaccineren is uiteraard niet mogelijk.

Hoewel de meningen verdeeld zijn, is de meerderheid er toch van overtuigd dat je als werkgever ook geen negatieve gevolgen kan verbinden aan het zich niet laten vaccineren.


Datum: 22.04.2021. Deze nieuwsbrief en de bijhorende documenten zijn louter informatief en dienen niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Doordat de maatregelen die de overheid neemt, elkaar in een snel tempo opvolgen, is het mogelijk dat de informatie in deze nieuwsbrief intussen achterhaald is. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Bronnen:

Wet van 28 maart 2021 houdende toekenning van een recht op klein verlet voor werknemers met het oog op het toegediend krijgen van een vaccin ter bescherming tegen het coronavirus COVID-19, BS 9 april 2021.

Onze FAQTS van 21.02.2021 Vaccinatiestress bij werkgevers – Een korte Q&A over vaccinatieverlof.

Onze FAQTS van 23.03.2021  Vaccinatiestress bij werkgevers – Wetsontwerp is ingediend in de kamer.


Wenst u naar aanleiding van deze FAQ maatregelen te nemen binnen uw ondernemingen en/of heeft u bijkomende vragen? Ons team arbeidsrecht staat u graag bij. Neem vrijblijvend contact op om kennis te maken.


Tom Arts - vennootarbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht), zekerheidsrechten en financieel recht, ondernemingen in moeilijkheden en insolventierecht

Tom Arts - vennoot

arbeids- en sociale zekerheidsrecht (m.i.v. sportrecht), zekerheidsrechten en financieel recht, ondernemingen in moeilijkheden en insolventierecht

Sabrina Fiorelli - vennootArbeids- en socialezekerheidsrecht, privacy en GDPR in de arbeidsrelatie

Sabrina Fiorelli - vennoot

Arbeids- en socialezekerheidsrecht, privacy en GDPR in de arbeidsrelatie

Stijn Theunis - advocaatArbeids- en socialezekerheidsrecht

Stijn Theunis - advocaat

Arbeids- en socialezekerheidsrecht

Lore Claes - advocaatArbeids- en socialezekerheidsrecht

Lore Claes - advocaat

Arbeids- en socialezekerheidsrecht