De Corona-hinderpremie als eerste hulp voor uw onderneming?


 

De coronacrisis treft niet enkel ónze gezondheid, maar ook de economische gezondheid van onze ondernemers. Om de economische impact zo veel mogelijk te beperken, heeft de Vlaamse overheid het systeem van de hinderpremie (tijdelijk) uitgebreid tot Vlaamse ondernemingen die verplicht moeten sluiten in het kader van de maatregelen omtrent de coronacrisis.

Wat dit precies inhoudt en hoe je hiervan gebruik kan maken, zetten wij hieronder uiteen.

 

 

Wat is de hinderpremie?

De hinderpremie werd ingevoerd als een tegemoetkoming van de Vlaamse Regering voor kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden door openbare werken voor de deur van hun zaak.

Gelet op de drastische maatregelen die onze overheden omwille van het coronavirus opleggen, kent de Vlaamse overheid nu ook een hinderpremie toe aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten.

 

Wie kan deze hinderpremie aanvragen?

Om aanspraak te kunnen maken op de hinderpremie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden :

  • Je bent een zelfstandige in hoofdberoep, of je hebt een vennootschap waarin iemand met een voltijdse betrekking werkzaam is (een werkende aandeelhouder of medewerker), of je hebt een commerciële VZW waarin iemand met voltijdse betrekking werkzaam is.

  • De onderneming heeft een fysieke inrichting in het Vlaamse Gewest (bv. een winkel).

  • Deze inrichting moet verplicht voltijds of enkel in het weekend gesloten worden en dit minstens tot 5 april 2020.

 

Ook ondernemingen met ambulante activiteiten (bv. marktkramers of huis-aan-huisverkoop) komen door het sluiten van de openbare markt in aanmerking voor de hinderpremie. Zelfstandigen in bijberoep hebben slechts recht op de premie indien zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Enkel ondernemingen die wettelijk verplicht zijn om te sluiten op basis van de federale coronamaatregelen (momenteel vervat in het Ministerieel Besluit van 23.03.2020), komen dus in aanmerking.

Ondernemingen die vrijwillig sluiten, zijn dus (voorlopig althans) uitgesloten van deze gunstregel. Ondernemingen die mogen openblijven op basis van de coronamaatregelen, maar die toch zelf verkiezen om te sluiten, om hun steentje bij te dragen tegen de verspreiding van het coronavirus, komen dus niet in aanmerking.[1]

Ons inziens impliceert een verplichte sluiting (lees: verbod op toegang tot de fysieke inrichting) niet dat elke activiteit is verboden. Je kan dus nog diensten leveren en facturen uitsturen zonder dat dit de toekenning van de hinderpremie in het gedrang brengt.

 In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook indien er nog afhaaldiensten worden georganiseerd. Hotels kunnen hier niet van genieten omdat ze niet verplicht moeten sluiten.

Wie is er verplicht om te sluiten?

Bij Ministerieel Besluit van 23 maart 2020 (ter vervanging van het MB van 18 maart 2020)  heeft de overheid beslist welke bedrijven moeten sluiten en dus aanspraak maken op de corona-hinderpremie.  

Omdat dit besluit nogal onduidelijk oogt, hebben we onderaan een schematisch overzicht opgenomen van welke bedrijven moeten sluiten en welke niet.(*)

Enkele voorbeelden :

Ondernemingen die steeds moeten sluiten :

  • Gemengde winkels die voeding als secundair product aanbieden;         

  • Cafés, uitgaansgelegenheden en feestzalen;

  • Recreatiecentra, vakantiehuizen, campings en B&B’s;

  • Schoonheids- en zonnecentra;

  • Paramedische winkels (drogisterijen,…);

  • Carwash;

  • Toonzalen;

  •  …

 

Niet-essentiële ondernemingen die niet moeten sluiten mits mogelijkheid tot social distancing :

  • Wijnhandelaars;   

  • Volautomatische wassalons;

  • Autogarages;        

  • E-commerce handelaars; 

  • Bewakingsbedrijven;

  • Schoonmaakbedrijven;

Voor de volledigheid verwijzen we ook naar de lijst opgenomen op de website van VLAIO: https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/moeilijkhedencoronavirus/specifieke-maatregelen-mbt-het-coronavirus/welke

Hoeveel bedraagt de hinderpremie?

Om de inkomstenverliezen te compenseren, ontvangen de ondernemers die getroffen zijn door een verplichte volledige sluiting van hun vestiging tot 5 april 2020 een eenmalige premie van 4.000 euro.

Indien men enkel verplicht moet sluiten in het weekend, dan heeft men recht op een eenmalige vergoeding van 2.000 euro.

Bij verlenging van de sluitingsperiode na 5 april 2020, kent de overheid een extra vergoeding toe van 160,00 euro per bijkomende sluitingsdag (die samenvalt met een normale openingsdag).

De premie wordt toegekend per vestiging, voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld is. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming.

Deze premies zullen niet worden belast.

 

Wanneer moet de hinderpremie worden aangevraagd?

De aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 30 kalenderdagen na het aflopen van de verplichte sluitingsperiode.

De aanvraag wordt gedaan aan de hand van de online-applicatie van VLAIO via volgende link: https://www.aanvraagcoronapremie.be/.

VLAIO zal vervolgens de aanvraag onderzoeken en een beslissing nemen.

De ondernemer wordt hiervan per e-mail op de hoogte gebracht. De uitbetaling van de premie gebeurt automatisch na goedkeuring van de aanvraag.

Heb je nog vragen over de hinderpremie of alternatieve gunstmaatregelen waarop je eventueel een beroep zou kunnen doen, aarzel dan niet om PAQT Advocaten te contacteren.

*Schematisch overzicht : verplichting tot sluiting

*Schematisch overzicht : verplichting tot sluiting

!! Let wel : ook als u niet moet sluiten, moet u zo veel mogelijk de social distancing regels in acht nemen, of kunnen er bijkomende regels gelden om de veiligheid van de medewerkers en klanten te garanderen.

[1] Een ‘personal coach’ is wettelijk verplicht zijn zaak te sluiten; een sportkinesist strikt genomen niet (indien beschouwd als een ‘dienst voor medische hulpverlening’ in de zin van het MB 23.03.2020).


25-03-2020 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Doordat de maatregelen die de overheid neemt, elkaar in een snel tempo opvolgen, is het mogelijk dat de informatie in deze nieuwsbrief intussen achterhaald is. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.

 

Leen Wetsels - vennootVennootschapsrecht, contracten, M&A

Leen Wetsels - vennoot

Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Cédric Bijloos - advocaatVennootschapsrecht, contracten, M&A

Cédric Bijloos - advocaat

Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Ine Coumans - advocaatOndernemen, Vastgoed

Ine Coumans - advocaat

Ondernemen, Vastgoed