18.03.2020 - PAQT Advocaten pleit voor carry back “coronaverliezen”


 
 

In de horeca, de retail, de toeristische sector en de middenstand is het nu al duidelijk, maar ook de andere sectoren zullen niet kunnen ontsnappen aan de gevolgen van het COVID-19 virus: 2020 wordt een barslecht economisch jaar. Voor veel ondernemingen zal 2020 in rode cijfers eindigen. 

Aanvullend op de maatregelen van de overheid stelt PAQT Advocaten een bijkomende, zeer effectieve steunmaatregel voor, met name het “carry back” systeem. Dit systeem laat ondernemingen toe om hun verlies van dit jaar te verrekenen met de winsten van de voorbije jaren, en geeft onmiddellijk financiële ademruimte aan de bedrijven die het nodig hebben. Bovendien kan de overheid dit eenvoudiger controleren.

 

Vele zelfstandigen en bedrijven zullen zware verliezen lijden als gevolg van het coronavirus. Het coronavirus zal veel ondernemingen in de rode cijfers duwen en de vrees voor een sterke stijging van het aantal faillissementen is groot.

PAQT Advocaten pleit daarom voor de invoering van een ‘achterwaartse’ verliesverrekening met winsten uit het verleden ...

Vele zelfstandigen en bedrijven zullen zware verliezen lijden als gevolg van het coronavirus. Het coronavirus zal veel ondernemingen in de rode cijfers duwen en de vrees voor een sterke stijging van het aantal faillissementen is groot.

 De overheid kondigde al maatregelen aan, maar deze zijn vooral gericht op een betalingsuitstel. Zo kan men bij betalingsmoeilijkheden een betalingsplan aanvragen voor nog te betalen belastingen zoals bedrijfsvoorheffing en btw. Deze maatregelen zullen echter niet volstaan. Men zal de komende maanden onze bedrijven effectief financieel moeten ondersteunen.

Indien men de wetgeving niet wijzigt, zal het nog jaren duren voordat de getroffen ondernemingen de zware coronaverliezen fiscaal kunnen recupereren.

 PAQT Advocaten pleit daarom voor de invoering van een ‘achterwaartse’ verliesverrekening met winsten uit het verleden, de zogenaamde carry back, waardoor reeds verschuldigde of betaalde  belastingen kunnen worden teruggevraagd.

PAQT Advocaten meent dat een carry back systeem voor coronaverliezen een zeer effectieve en rechtvaardige steunmaatregel zou kunnen zijn. Wat houdt dit in?

Onze huidige belastingwetgeving laat enkel ‘voorwaartse’ verliesverrekening toe, de zogenaamde carry forward. Als een onderneming (natuurlijke persoon of rechtspersoon) haar fiscaal jaar afsluit met fiscale verliezen, kan zij deze fiscale verliezen enkel compenseren met  haar toekomstige winsten.

 

Een voorbeeld:

Een onderneming heeft in 2019 een winst gerealiseerd van 200.000 euro. Op die winst betaalde de betrokken onderneming, naargelang het geval, vennootschapsbelasting of personenbelasting.

In 2020 lijdt dezelfde onderneming als gevolg van het coronavirus een verlies van 500.000 euro. Het globale resultaat over de jaren 2019 en 2020 is dus zwaar negatief, min 300.000 euro in ons voorbeeld. Toch zal de onderneming de belasting betaald over de winst van 2019 niet terug krijgen. Zij zal het geleden verlies immers enkel kunnen compenseren met toekomstige winsten, niet met de winst van 2019 (of winsten van eerdere jaren zoals 2018, 2017, enz.).

Het kan derhalve jaren duren alvorens onze ondernemingen het “coronaverlies” kunnen recupereren. Cashmatig zal dit bijzonder zwaar wegen voor onze getroffen ondernemingen.

Indien de overheid in de toekomst de achterwaartse verliesverrekening, de zogenaamde “carry back”, wel toelaat, dan zou de onderneming in ons voorbeeld haar “coronaverliezen” van 500.000 euro voor 200.000 euro kunnen verrekenen met haar winst behaald in 2019 en wat betreft het saldo van 300.000 euro met winst (voor zover deze er was) behaald in de jaren voorafgaand aan 2019. Zij zou dan de te veel betaalde belastingen terugbetaald krijgen waardoor financiële ademruimte wordt gecreëerd.

Het zou een sterk signaal zijn van de overheid indien zij de carry back zou toelaten. Volgens PAQT Advocaten is het broodnodig en zal het helpen om faillissementen te voorkomen.

 De Belgische overheid heeft deze maatregel recent al eens toegepast, doch enkel in de landbouwsector. Sommige landbouwbedrijven konden onder strikte voorwaarden hun verliezen verrekenen met de winsten van de drie voorgaande jaren, mits en in zover de verliezen het gevolg zijn van schade aan landbouwteelten veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden in 2018 en 2019. Op deze manier heeft de federale overheid de landbouwsector financieel trachten te ondersteunen voor de natuurrampen van de laatste jaren.

En niemand zal ontkennen dat het coronavirus eveneens een (natuur)ramp is. Meer nog, in Nederland bestaat het carry back systeem al sinds mensenheugenis en daar geldt het voor alle sectoren, niet alleen voor de landbouw of voor natuurrampen.

Een ondersteuning van onze zelfstandige ondernemers en bedrijven via een carry back heeft ook voor de overheid verschillende voordelen.

 

Vooreerst is het systeem belastingneutraal wat op langere termijn de budgettaire impact beperkt houdt. Een onderneming zal immers niet méér verliezen mogen verrekenen, maar alleen minder lang moeten wachten om haar geld terug te krijgen.

Bovendien vergt het systeem minder controle dan een apart subsidiëringssysteem omdat de controle kan worden uitgevoerd ter gelegenheid van de normale belastingcontroles.

Het draagt ook bij tot de fiscaal gelijke behandeling van belastingplichtigen. Vennootschappen die geen boekjaar hebben dat samenvalt met het kalenderjaar en wiens boekjaar 2019/2020 nog loopt, hebben in principe nog de mogelijkheid om hun boekjaar te verlengen. Zij kunnen op die manier de coronaverliezen wel verrekenen met winsten behaald in (een deel van) 2019. De eenmanszaken hebben die mogelijkheid niet, net zomin als de vennootschappen wiens boekjaar 2019 al verstreken is. Een carry back systeem zou deze ongelijkheid kunnen recht trekken, wat ook de eerlijke concurrentie ten goede zou komen.

PAQT Advocaten meent dan ook dat de overheid met urgentie werk zou moeten maken van de invoering van de carry back, want hoe sneller men duidelijkheid creëert, hoe beter.

 - 

Voor meer toelichting, contacteer David Engelbos (david.engelbos@paqt.be)

David Engelbos - vennootFiscaal recht en familiale vermogensplanning Bouwrecht en vastgoed Vennootschapsrecht, contracten, M&A

David Engelbos - vennoot

Fiscaal recht en familiale vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed
Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Astrid Swennen - advocaatFiscaal recht en (familiale) vermogensplanning Bouwrecht en vastgoed

Astrid Swennen - advocaat

Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning
Bouwrecht en vastgoed

Tim Vandeweyer - advocaatFiscaal recht en (familiale) vermogensplanning

Tim Vandeweyer - advocaat

Fiscaal recht en (familiale) vermogensplanning