Het financieel plan – enkele nuttige tips


 

Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (“WVV”) heeft de verplichting van het minimumkapitaal voor de besloten vennootschappen afgeschaft.

Omdat de wetgever wilde vermijden dat dit zou leiden tot een verhoogd aantal lichtzinnige oprichtingen werden de regels omtrent het financieel plan tegelijkertijd aangescherpt.


Via het opstellen van een financieel plan worden oprichters gestimuleerd om goed na te denken over de hoegrootheid van het bedrag dat de vennootschap bij haar oprichting ter beschikking krijgt en of dit aanvangsvermogen redelijkerwijze zal volstaan voor het uitoefenen van haar activiteiten.

Wanneer een vennootschap echter failliet wordt verklaard binnen drie jaar na de oprichting én dan wordt vastgesteld dat het aanvangsvermogen bij de oprichting kennelijk ontoereikend was voor de normale uitoefening van de voorgenomen bedrijvigheid over ten minste de eerste twee levensjaren, zijn de personen die in de oprichtingsakte werden aangeduid als ‘oprichters’ hoofdelijk aansprakelijk (de inschrijvers niet).  De gewone ‘inschrijvers’ dragen dit risico niet.

Het betreft een oprichtersaansprakelijkheid die reeds bestond onder het oud wetboek van vennootschappen en in het WVV ongewijzigd werd overgenomen.

Een rechter mag bij de beoordeling van deze oprichtersaansprakelijkheid enkel rekening houden met de financieringsbronnen en de omstandigheden die bij oprichting waren voorzien.

Hoewel de oprichtersaansprakelijkheid eerder uitzonderlijk voorkomt vanwege de strenge toepassingsvoorwaarden, mag men niet uit het oog verliezen dat in geval van insolvabiliteit van een pas opgerichte vennootschap zowel de oprichters als de gewone inschrijvers ook een risico lopen om buitencontractueel aansprakelijk te worden gesteld op grond van artikel 1382 (oud) B.W..

We geven dan ook enkele tips die een oprichter best ter harte neemt indien hij de (oprichters)aansprakelijkheid wil vermijden:

  • Bezorg tijdig (d.i. voorafgaand aan de oprichtingsdatum) jouw financieel plan aan de notaris. Zo kan je vermijden dat de notaris je op de aktedatum met lege handen terug naar huis stuurt omdat er geen (volledig) plan voorligt.

  • Let er op dat jouw financieel plan minstens de volgende (7) wettelijk bepaalde elementen bevat:

    • Een beschrijving van de voorgenomen bedrijvigheid: dit zijn de “werkelijke” activiteiten van jouw vennootschap. Het volstaat dus niet de activiteiten vermeld in het statutair voorwerp;

    • Een overzicht van alle financieringsbronnen bij de oprichting en, desgevallend, verstrekte zekerheiden;

    • Een openingsbalans en een geprojecteerde balans na 12 en na 24 maanden;

    • Een geprojecteerde resultatenrekening na 12 en na 24 maanden;

    • Een begroting van de verwachte inkomsten en uitgaven voor een periode van minstens twee jaar;

    • De aangenomen hypotheses bij de schatting van de verwachte omzet en de verwachte rentabiliteit;

    • De naam van de externe deskundige die bijstand heeft verleend bij de opmaak van het financieel plan.


  • Maak je financieel plan op maat: hoe groter de vennootschap en/of hoe risicovoller haar activiteiten zijn, hoe uitgebreider en nauwkeuriger het financieel plan zal moeten zijn.

  • Denk goed na of de in het financieel plan opgenomen begroting en de hiermee samenhangende balansen en resultatenrekeningen realistisch zijn.  

 

Stel jezelf als oprichter voorafgaand aan de oprichting steeds de vraag: “Wat heeft mijn vennootschap nodig aan financiële middelen om de eerste 24 maanden te overleven?”.

De opmaak van een financieel plan is niet louter een formaliteit. Besteed hier steeds de nodige aandacht aan want een volledig en doordacht financieel plan kan worden ingezet als verweermiddel om ieder risico op aansprakelijkheid wegens kennelijk ontoereikend aanvangsvermogen te vermijden.

Bovendien kan een financieel plan ook haar nut voor de verdere werking van de vennootschap bewijzen en dienen als nuttig werkinstrument binnen de werking van de vennootschap.


Aarzel niet ons te contacteren in geval van vragen.


21-11-2022 Deze nieuwsbrief is louter informatief en dient niet beschouwd te worden als een juridisch advies. Voor uw vragen of een juridisch advies kan u contact opnemen met ons kantoor.


Op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin

Leen Wetsels - vennoot

Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Cédric Bijloos - advocaat

 Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Rosalia Diliberto - advocaat

Vennootschapsrecht, contracten, M&A

Charlotte Peeters - advocaat

Vennootschapsrecht, ICT- en IP-recht